Najważniejsza witamina C
Kwas askorbinowy to najważniejsza dla organizmu witamina. Występuje ona naturalnie w wielu cytrusach, ale również w warzywach, które chętnie zajadamy ze względu na ich przyjemny smak. Aby uzupełnić jej poziom należy spożywać przede wszystkim natkę pietruszki, kapustę kiszoną, pomidory, cytrusy, czarną porzeczkę bez, dziką różę, truskawki. Smak ich znamy od dzieciństwa i chętnie po nie sięgamy. Z racji tego, że witamina C jest tak łatwo dostępna, przede wszystkim w owocach, które zjada się na co dzień, należy uważać, aby nie przewitaminować organizmu. To także nie jest dobre, gdyż może prowadzić do takich dolegliwości, jak nudności, biegunka, wymioty czy wysypka skórna. Dobrą informacją jest to, że kwas askorbinowy nie jest toksyczny, a więc łatwo wydala się go z organizmu wraz z moczem, więc kontrola jego poziomu nie jest wcale taka trudna, jak w przypadku innych witamin. Rola tego przeciwutleniacza jest nieoceniona. Ułatwia nie tylko przyswajanie żelaza, ale wzmacnia zęby i dziąsła. Wpływa również na stabilizację psychiki ludzkiej.